Half Life är ett dataspel som lanserades 1998 och det blev startskottet till flera modifierade varianter av detta populära spel. Bland annat det populära spelet Counter-Strike fick sin början via Half Life. Spelet baseras på Dr Gordon Freeman som du också får spela som när du kommer in i spelet.Ditt uppdrag är att ta dig ur ett underjordiskt forskningskomplex efter att det har skett en hemsk olycka i anläggningen. Detta resulterar i att du som spelare måste ta dig igenom flera olika banor och lösa problem och allt sker via Gordon Freemans ögon. Många banor är stora och liknar labyrinter.

Half Life och dess popularitet

Spelet blev oerhört populärt när det släpptes och det vann många utmärkelser. Privatpersoner som modifierade spelet skapade även populära speltitlar som Day of Defeat och Counter-Strike. Även Team Fortress Classic fick sin början tack vare Half Life och spelets utvecklare Valve prisades av många användare för sin nytänkande spelteknologi.Man kan nästan säga att tredjepartsmodifikationerna blev mer populära än själva spelet och än idag spelas Counter-Strike. Numera heter spelet dock Counter-Strike: Global Offensive men det går fortfarande att spela originalet Counter-Strike med version 1.6. Denna drivs fortfarande av spelmotorn som skapade Half Life och det är ett bevis på hur långt man kan komma.

Sammanfattning

Half Life är ett populärt dataspel som även har en uppföljare som heter Half Life 2. Det som blev mest populärt med spelserien var alla tredjepartsmodifikationer, exempelvis Day of Defeat, Team Fortress Classic och det populära spelet Counter-Strike. Spelmotorn gav möjlighet för privatpersoner att skapa modifierade varianter av spelet som utvecklaren Valve stod för.Många som arbetade åt Valve är numera anställda hos Microsoft och företaget sysslar fortfarande med spel men istället för att utveckla dem själva hanterar de en tjänst som heter Steam. Via denna tjänst kan spelare köpa och spela olika speltitlar på datorn. Half Life påbörjade alltså mer än bara ett populärt science fiction-spel.